Medlemskap i fackförbund är viktigt även för företagare

Att vara företagare innebär ofta stor frihet eftersom du i princip inte kan bli sparkad från ditt egna företag. Dock finns det många risker med att driva eget företag. Skulle företaget inte vara lönsamt står du utan arbete och då har du förmodligen redan lagt in mycket av dina sparpengar i företaget. Friheten med företagande kan även upplevas som ensamhet, eftersom du själv måste fatta alla viktiga beslut. Många företagare tror att fackförbund endast är till för anställda men sanningen är att det finns väldigt många förmåner för företagare som är medlemmar i ett fackförbund. Genom ett fackförbund kan du delvis få rådgivning gällande ditt företag, inkomstförsäkring som skyddar din privatekonomi om det går dåligt för ditt företag och mycket mer.

Välj ett fackförbund som gynnar ditt företag

Har du aldrig varit medlem i ett fackförbund förut kan det vara svårt att veta vilket fackförbund du ska gå med i. Det kan därför vara en bra idé att göra en jämförelse av fackförbund innan du blir medlem i ett. Vissa fackförbund erbjuder nämligen mycket fördelaktiga förmåner för företagare, vilket kan gynna både dig och ditt företag. Vi har tidigare skrivit om hur du kan utöka ditt affärsområde, något som även vissa fackförbund kan hjälpa dig med. Exempelvis erbjuder en del fackförbund affärscoachning där du bland annat kan diskutera ditt företags utveckling. På så sätt kan du få nya perspektiv på din verksamhet vilket förmodligen kommer gynna ditt företag i längden.

Fördelar med att vara medlem i ett fackförbund som företagare

Olika fackförbund erbjuder olika förmåner, vilket är en av anledningarna till varför du ska jämföra fackförbund innan du blir medlem i ett. Några av de förmåner som erbjuds är:

  • Inkomstförsäkring. Om du skulle behöva lägga ner ditt företag är en inkomstförsäkring det bästa skydd du kan ha. Med en bra inkomstförsäkring kan du få upp till 80 % av din tidigare inkomst vid eventuell arbetslöshet. På så sätt slipper du oroa dig för din privatekonomi när du driver företag.
  • Pensionssparande. Som företagare får du inte tjänstepension på samma sätt som anställda. Du kan därför behöva pensionsspara på egen hand, något som ditt fackförbund kan hjälpa dig med.
  • Affärsjuridisk rådgivning. Som företagare kan du ibland behöva affärsjuridisk rådgivning. Att ta hjälp av en vanlig jurist är ofta väldigt dyrt och många företagare väljer att prioritera andra utgifter. Många fackförbund erbjuder ett visst antal timmar av juridisk rådgivning till de medlemmar som driver företag.
  • Hjälp med bokföring. För att driva företag behöver du inte vara ett snille på ekonomi, men du måste alltid sköta din bokföring och redovisa korrekt till Skatteverket. En del fackförbund erbjuder vissa tjänster som gör att du kan få bättre och billigare hjälp med bokföring och fakturering.
  • Företagsupplysning. Innan du gör affärer med andra företagare är det bra att genomföra en företagsupplysning. Vissa fackförbund erbjuder kostnadsfria företagsupplysningar där du exempelvis kan kontrollera ägarförhållanden och soliditet.

Vad som kan vara bra att ha i åtanke är att vissa förmåner kan du endast ta del av när du varit medlem i fackförbundet under en viss tid. Har du funderat på att gå med i ett fackförbund kan det därför vara en bra idé att göra det så fort som möjligt.