Startups

Allt fler startups dyker upp och detta är självklart någonting positivt. En startup är ett nystartat företag som har tagit sin idé och förvandlat den till en affärsplan och en färdig produkt. Ofta använder man även begreppet entreprenör i samband med startups och detta beror helt enkelt på att personerna bakom dessa startups är entreprenörer, det vill säga personer som vill satsa på sin egen idé.

Om du länge har tänkt på en produkt som kan lösa ett problem för andra människor och underlätta deras vardag kanske just du kommer stå bakom ett startup-företag inom en snar framtid. Dock finns det vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke om du vill att ditt nystartade företag ska växa sig stort. Nedan ska vi ge några hjälpsamma tips på vägen.

Bra kundkontakt är nyckeln

Det allra viktigaste när det kommer till startups är kundkontakten. Utan den kommer du förmodligen inte att lyckas särskilt bra, eftersom det trots allt är kunden som är den mest avgörande delen i ditt företags framtid. Om du har en bra idé, arbeta inte på den i tystnad. Nå ut till kunderna, fråga om deras åsikter och se om du kan förbättra din produkt ytterligare.

Låt oss ge dig ett konkret exempel. Du kan ha uppfunnit en produkt inom reklam som du tror kan förbättra klädbutikernas försäljning. Ta med en prototyp till olika klädbutiker, förklara din idé och fråga dem om detta är något som de skulle behöva i sin verksamhet. Om de har synpunkter, ta hänsyn till dessa och försök göra din produkt ännu bättre. Kundkontakten är otroligt viktig för ditt företags framgång.

Rätt marknad och differentiering

Du förstår säkert att ditt företag inte kommer nå särskilt stora framgångar om du inte vänder dig till rätt marknad. Om du till exempel säljer en produkt anpassad för äldre människor ska du ju förstås inte satsa stenhårt på att nå ut till tonåringar, eller hur? Fundera över vilken marknad som passar just din produkt innan du påbörjar din marknadsföring. På så sätt kan du hitta rätt kunder snabbare.

Sist men inte minst, se till att satsa på något unikt. Ett vanligt misstag som många startups gör är att vara för lika sina konkurrenter. Är företagets differentiering dålig kommer detta garanterat påverka företagets framtid och dess vinster. Kanske kan du erbjuda något som dina konkurrenter inte gör? Varför ska kunderna välja just din produkt? Fundera över hur ditt företag kan sticka ut lite extra bland mängden.