Så skyddar du ditt företag med hjälp av ID-skydd

ID-stölder har blivit ett trendbrott i Sverige. Främst är de drabbade privatpersoner, men företag är inte heller ett undantag. Eftersom företag ofta har betydligt större krediter och oftast passerar kreditupplysningar är de ett tacksamt byte för kriminella.

Företag ofta drabbade av identitetsstölder

Att företag eller företagsledare drabbas av identitetsstölder är tyvärr allt vanligare förekommande. Eftersom den här typen av brott ofta är svåra att förebygga privat så har de flesta ett väldigt dåligt skydd. Mycket av identitetsstölderna sker inte längre genom stulna identitetshandlingar utan genom falska hemsidor och mejl. Bland annat kunde man i oktober 2017 konstatera att Securitas VD blivit utsatt för identitetsstöld och till följd försattes i personlig konkurs.

Tänk på! En identitetsstöld kan leda till mycket omfattande konsekvenser för dig och ditt företag.

Att du som företagsledare blir utsatt för en identitetsstöld kan få större konsekvenser utöver de personliga problemen som uppstår. I fallet med Securitas VD blev exempelvis företaget utan VD under en period eftersom att han automatiskt avregistrerades som VD av Bolagsverket. Även om detta rörde ett stort företag finns det inget som säger att det inte drabbar mindre företagare, tvärtom så har de ett mindre skydd. Att skydda sitt företag kan med andra ord vara kritiskt, att drabbas av en identitetsstöld kan vara en katastrof för den som exempelvis håller på att utöka sitt affärsområde.

Skydda dig mot identitetsstölder genom ID-skydd

För dig som privat eller inom företaget vill skydda dig mot identitetsstölder finns i praktiken ett bra alternativ. Genom att teckna ett ID-skydd får du nämligen en kraftigt utökad bevakning av ditt personnummer samt juridiskt stöd och ekonomisk ersättning vid brott. Om du planerar att teckna ett ID-skydd är det klokt att jämföra de olika aktörerna innan så att du kan hitta det alternativ som passar dig bäst. Detta kan du göra exempelvis vid ID-skydd.nu där du kan se flera aktörer och deras erbjudanden.

Tips! Även om ett ID-skydd är den bästa förebyggande åtgärden finns det även annat som kan hjälpa dig undvika problem.

Ytterligare saker som kan hjälpa dig att undvika att drabbas av identitetsstölder är exempelvis:

  • Håll koll på personliga handlingar. Ett enkelt sätt att få tillgång till dina personliga uppgifter är om du exempelvis har dålig koll på legitimation och pass. Se därför till att observant på om någon av dessa handlingar försvinner.
  • Var misstänksam mot mejl och hemsidor. Var alltid vaksam på vilka sidor du besöker och vilka mejl du svarar på. Ett allt vanligare sätt att komma över personlig information är att konstruera falska hemsidor eller mejladresser.
  • Handla bara på betrodda sidor. Att handla på hemsidor som skickar vidare kortuppgifter eller personuppgifter kan bli ett dyrt misstag. Kolla alltid att sidorna du använder för näthandel har krypterade betalningar och har positiva kundomdömen.

Även om det är svårt att förebygga identitetsstölder är det inte omöjligt. Genom att vara observant och teckna relevanta skydd kan du i betydligt större utsträckning undvika att drabbas av denna typ av problem.