Varför du som egenföretagare ska vara medlem i en a-kassa

A-kassan är en bra försäkring vid arbetslöshet. Det gäller även för dig som egenföretagare om verksamheten skulle gå omkull. Att lägga ned ett bolag är aldrig roligt men ersättning från a-kassan gör det lättare att komma på fötter igen.

A-kassa tryggar din ekonomi vid arbetslöshet

Att vara egenföretagare innebär alltid en risk, speciellt om ditt bolag är nystartat. Att lyckas i den konkurrens som finns inom många olika yrkesområden är inte lätt. Men genom att vara med i a-kassan kan du åtminstone trygga din ekonomi om du skulle behöva lägga ned företaget. Att ha rätt till ersättning gäller dock bara om du blir ofrivilligt arbetslös och inte om du väljer att exempelvis sälja bolaget.

I dagsläget kan man som egenföretagare dock inte gå med i vilken a-kassa som helst. Vissa a-kassor accepterar egenföretagare, andra inte, men det finns även a-kassor som enbart riktar sig till dig som är egenföretagare.

Det finns flera anledningar till att gå med i en a-kassa som egenföretagare.

Det är tufft att lyckas i konkurrensen

Att lyckas med sitt företag är inte helt lätt, speciellt inte med tanke på den konkurrens som finns. Är du helt ny och precis startat din verksamhet kan det även vara svårt att veta hur man sköter ett företag på bästa sätt. Skulle du märka att det inte går så bra för företaget vill du kunna trygga din egen ekonomi om du tvingas försätta företaget i konkurs. Därmed är a-kassan en självklarhet för dig som egenföretagare.

Få ersättning och sök nytt jobb i lugn och ro

Blir du arbetslös men samtidigt får ersättning från a-kassan kan du söka jobb i lugn och ro. Känner du att du vill starta upp ett nytt företag igen kan du fundera över en ny affärsidé utan att behöva oroa dig för ekonomin. På så sätt kan du undvika att ge dig in i något utan en tydlig plan som kan lyckas.